joi, 17 februarie 2011

Rinocerul alb


            Cel mai mare mamifer terestru dupa cele trei specii de elefant existente, rinocerul alb, este un animal magnific, impresionant si cum altfel decat cu o istorie trista vis-a-vis de modul in care a fost tratat de oameni. In prezent, gigantul pachiderm reuseste sa supravietuiasca intr-o Africa macinata de saracie, boli si mizerie, iar viitorul se anunta inca nesigur pentru acest ultim reprezentant al rinocerilor din Megafauna Africana. 
     Ca la orice specie de rinocer, trunchiul si capul rinocerului alb sunt enorme, la fel si gatul care este scurt si puternic iar pieptul lat si indesat. Picioarele sunt scurte. Acest rinocer nu este doar cel mai mare mamifer terestru dupa elefant, dar enormul pachiderm are cel mai mare craniu dintre toate speciile de rinoceri. . Un mascul adult de rinocer alb poate depasi greutatea de 3 000 kg, lungimea corpului se situeaza intre 3-4,20 m iar inaltimea la umar poate atinge 1,85 m.
Rinocerii albi traiesc in savanele si campiile ierboase din sud-estul Africii. Spre deosebire de varul sau, rinocerul negru, care habiteaza in zonele de savana deasa, presarata cu plante spinoase si arbusti, rinocerul alb este un ierbivor care paste prin excelenta. El se hraneste doar cu ierburi, preferandu-le pe cele mici.. Bea apa de doua ori pe zi cand intalneste o sursa stabila de apa, dar in cazuri extreme poate rezista si cinci zile fara sa se adape.
     Viata lor sociala se rezuma la a se aduna in grupuri de maxim 14 exemplare, in majoritate femele. Masculii tineri se adauga deseori acestor congregatii de femele, pe cand masculii adulti duc o existenta exclusiv solitara. Acestia au uneori un temperament agresiv la adresa tinerilor pretendenti la femelele aflate in posesiunea lor.
       Inca din Antichitate, rinocerul a fost expus in menajeriile egiptenilor si sumerienilor. Romanii au fost cei care l-au adus in sumbra lume a Colosseumului unde rinocerii erau fortati sa lupte contra elefantilor, a taurilor si a ursilor.
.    Credulii aristocrati transformau coarnele de rinocer in vase de baut, fiind perfect convinsi ca orice otrava pusa intr-un pahar faurit dintr-un corn de unicorn isi pierde astfel toata puterea. 
Marele Rinocer Alb este, din nefericire, singura specie de rinocer cu cele mai mari sanse de supravietuire. Rinocerul negru african si cele trei specii de rinoceri din Sud - Estul Asiei se afla in mare pericol de disparitie. Populatia totala atinge imbucuratoarea cifra de 11 600 de exemplare, astfel povestea supravieturii cu succes a rinocerului alb sudic aduce o unda de speranta in cadrul conservationistilor angajati in salvarea celorlalte specii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu