joi, 17 februarie 2011

Balena albastra


    Balenele sunt mamifere marine, de dimensiuni mari, cu sangele cald, care se hranesc cu microorganismele din ocean (plancton). Familia Cetacea, in care sunt incluse balenele, se imparte in doua grupe distincte: cetaceele cu dinţi (delfinii), respectiv cetaceele cu fanoane (balenele). Ca si mamiferele terestre, cetaceele respira prin plamani, isi alapteaza puii, fiind, in schimb, adaptate foarte bine mediului acvatic.
Cu o lungime cuprinsa intre 27 si 33 de metri si o greutate ce poate atinge 190 de tone, balena albastra este cel mai mare animal care a existat vreodata pe pamant. Corpul imens, acoperit cu un strat adipos, are forma hidrodinamica, ajutand animalul sa avanseze mai usor in apa. Capul, foarte mare si foarte puternic - pentru a putea rezista la greutatea fanoanelor si la volumul imens de apa care este filtrata - masoara o patrime din lungimea corpului. Inima poate cantari 980 kg.; laringele este masiv. Grasimea, cu care este acoperit corpul, nu este fixata in musculatura de dedesubt, avand o mobilitate considerabila si alunecnd, practic, peste stratul muscular. Ea se stocheaza si in ficat, iar in oase se depune sub forma unei cantitati mari de ulei.
     Incepand de la barbie si pana in zona abdominala, balena albastra prezinta, pe parte posterioara a corpului, un rand de brazde/cute, care se intind si maresc capacitatea cavitatii bucale, astfel ca animalul poate inghiti un banc intreg de krill. Apa inghitita odata cu hrana este eliminata datorita conformatiei corpului si a gurii: pe maxilarul inferior, in loc de dinti, balena albastra prezinta o formatiune de placi osoase, din cheratina, asemenatoare cu niste faguri sau pieptani, care scurg apa din hrana solida, la fel ca o sita. Pliurile permit, asadar, gatului sa se largeasca pentru a cuprinde toata apa, iar cand gura se inchide, pliurile se strang, limba se ridica, fortand apa sa iasa prin placile osoase, iar hrana este prinsa in “pieptani”. Aceste mese copioase ii asigura necesarul de hrana pentru o perioada indelungata, astfel incat, in timpul migrarilor, respectiv in perioada de reproducere, in apele tropicale, nici nu trebuie sa se mai hraneasca.
      Balena albastra are o viata migratoare, asemeni tuturor speciilor de balene si poate trai, in medie, pana la 65 de ani. Femelele ating maturitatea la varsta de 23 de ani si nasc o data la 3 ani. Inainte de a se reproduce, balenele parcurg drumurile intre apele polare, reci si bogate in hrana si apele tropicale, potrivite pentru cresterea puilor. In timpul nasterii, femela mama este inconjurata de cateva “moase” care vor ajuta noul nascut sa se mentina la suprafata pentru a respira. Puiul suge lapte matern si creste extrem de repede.
    Sunetul emis de balenele albastre este foarte puternic, atingand 188 decibeli si putand fi detectat de la o distanta de cel putin 850 de km. Comparabil cu uruitul unei rachete sau cu zgomotul produs de o salva imensa de mitraliere la distanta mica, acest  strigat se presupune a fi o forma de petit.
     Fiind cel mai mare mamifer marin, balena albastra nu are pradatori in mediul ei, singurul sau dusman fiind omul, care o vaneaza pentru carne si grasime. In trecut, balenele albastre reprezentau o sursa importanta de ulei, fapt ce a condus la nimicirea lor, la scara larga, ajungand, in prezent, sa se numere printre animalele aflate pe cale de disparitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu