joi, 17 februarie 2011

Jaguarul


Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american, din familia felidelor. Împreună cu leul, tigrul, leopardul, care sunt specifice zonelor euro-asiatice, este una din marile feline, apartinând, ca si celelalte trei, genului Panthera. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic, se continuă prin America Centrală ii ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.
Jaguarul, Panthera onca, este singurul reprezentant din "Lumea Nouă" a genului Panthera. Probele de ADN demonstrează că leul, tigrul, leopardul si jaguarul au un strămoș comun ce a existat într-o perioadă cuprinsă între 6 si 10 milioane de ani în urmă.
Animal musculos, jaguarul are, la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăti-record de până la 150 kg. Lungimea variază de la 1,62 m până la 1,83 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam de 75 cm. Lățimea între umeri poate fi de 67-76 cm.
Femela atinge maturitatea sexuală cam pe la doi ani, iar masculul la trei sau patru. Împerecherea poate avea loc în orice perioadă a anului, iar frecventa nasterilor este mai mare când prada este mai bogată.

În captivitate, se remarcă o scădere a activitătii sexuale.
Ca multe feline, jaguarul trăieste solitar, cu exceptia mamelor care cresc pui. Adultii vin în cotact numai în perioada împerecherii, în rest evită să se întâlnească.

Fiecare jaguar are un teritoriu propriu care, la femelă, atinge 25-4o km² si poate fi dublu la mascul. Teritoriul propriu este marcat prin zgârieturi, excremente, urină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu